על כל שאלה שוּרה

מישהו סיפר לי פעם בדיחה על שלט התלוי מחוץ למרפאה של רופא בניו יורק ואומר כך: "הפציינטים הישראליים מתבקשים להגיע עם ה Second Opinion מתחת ליד…".
נזכרתי בזה לאחרוני, היות ובעבודתי כמלווה מנהלים וארגונים בתהליכי למידה וניהול ידע, אני פוגש לעתים תמונת מצב בו המנהל או הארגון מגיעים אלי "עם הפתרון" מתחת ליד. ואז, אנחנו עסוקים בניסיון להתמקד ולברר "מה בעצם הבעייה?..". אני מניח שזו בוודאי לא רק נחלתי, והדבר די שגוּר גם בסביבות אחרות, דומות, כאלה שגם אתם נתקלתם בהם.
תמונת המצב היא בדרך כלל כזו: ארגון רוצה לטפל בסוגיה מסוימת, להציג נושא מסוים, לפנות לקבלת סיוע/מימון/החלטה בתחום מסוים, וכו'. לצורך כך, אני מציע מתווה כדי להתמקד ולחדד את המחשבה והכיוון.
השבוע, באחת ממפגשי הלמידה שלי בנושא ניהול הידע עם חבורת לומדים, התבוננו יחד על הדרך שעשינו בחלוף מחצית ממהלך ההכשרה בו אנחנו מצויים כרגע ולקראת ההמשך. לשאלתי, מה התובנה המרכזית שלכם ענה אחד המשתתפים: "…אין קיצורי דרך".
הנה חמש שאלות שאולי לא תקצרנה את הדרך, אך תהפוך אותה למשמעותית ואפקטיבית. הביטו בהם ונסו להשיב לכל שאלה, במענה בן שורה אחת בלבד. עשו זאת בדיוק בסדר בהן השאלות מופיעות, ללא קיצורי דרך:

  1. מה אנחנו עושים ?
  2. למה אנחנו עושים את זה ?
  3. איך אנחנו עושים זאת ?
  4. מה הערך שאנחנו מייצרים ?
  5. מה למדנו 'בדרך' ?

אם הצלחתם להשיב בשורה אחת לכל שאלה, ואם אתם קוראים את התשובות מהראשונה לאחרונה ונוצר רצף – אתם בכיוון הנכון.
טריוויאלי, אני יודע…אבל בכל זאת – תנסו.
(אני יכול להבטיח שזה נראה פשוט, אבל גם יודע לספר לכם שראיתי מנהלים וארגונים 'מזיעים' בדרך לכך..).

פורסם בקטגוריה תשתיות תומכות ידע. אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

4 תגובות בנושא על כל שאלה שוּרה

  1. מאת אורן מאורר‏:

    א.
    אלו הן שאלות בסיסיות של ניתוח מערכת.. כל מערכת לא?
    אירגון הוא גם מערכת
    (או – מערכת זה "ארגון")

    ב.
    יש תחום שנקרא באנגלית
    "Reverse Engineering"

    זה מה שתיארת בהתחלה.

  2. מאת יגאל חמיש‏:

    מניסיוני, אלא חמש שאלות ברמת ה Meta שעוזרות מאוד להתמקד.
    ניתוח מערכות יכול וצריך לסייע בהחלט, למשל – לאחר שיש לך את 'סיפור המסגרת' – חמש שהתשובות לשאלות.

  3. מאת צביקה‏:

    למדתי ששאלות הן הכלי החשוב ביותר ביועץ. מזכיר לי גם משהו שכתבתי לפני כמה חודשים http://zvikaroll.wordpress.com/2008/04/03/1-5/

  4. מאת יגאל חמיש‏:

    החשוב ביותר לדעתי זה ללמד ארגונים לשאול שאלות. שאלה היא מחוללת הלמידה המעיקרית והמרכזית.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *