ניהול ידע – על תשתיות ידע תומכות אסטרטגיה, טקטיקה ותפעול – פרק א'

כשמדברים על תשתיות תומכות ידע בארגון, מתכוונים ומתייחסים בדרך כלל לפורטל הארגוני. כתבתי כאן לא מכבר על כך. אני מבקש להציע כיוון הסתכלות רחב יותר על סוגיית התשתיות תומכות הידע בארגון.
תשתיות אלו נחלקות לשלושה רבדים (התפעולי, הטקטי ואסטרטגי). אדגים כיצד רבדים אלו תואמים את שלושת הממדים של ניהול הידע בארגון. (תרבות, תהליכים ותשתיות).

הרובד התפעולי
אלו מערכות אחזור ארגוניות תפעוליות, רצפת יצור, מערכות Legacy שעיקרן פעולות One to One, הן בדרך כלל משמשות את הדרג התפעולי בארגון, דרג הקו/השדה. בדרך כלל מתאפיין רובד זה בפעולה רוטינית, מחזורית, דומה לקודמתה. לא נדרש ברובד זה שתוף מיוחד או ראייה מקיפה. רובד זה משמש קיים בדרך כלל אצל הדרג התפעולי בארגון. זהו רובד הכלים התומכים. המֵמד הכֵלי במסע אל הארגון הלומד ומנהל הידע.

הרובד הטקטי
זו הסביבה המאפשרת שתוף הידע, זרימה והזרמה שלו, באופן ההולם Many to Many, זה הרובד בו פועלים המנהלים בדרגי הביניים, הם מפעילים בעצם את הרשת שבין צמתי הידע הארגוני. רשת זו היא המניעה את תהליכי הליבה בארגון, הידע הזורם בין צמתי הרשת הוא המזין את התהליכים העסקיים הארגוניים ומאפשר אותם. המכניזם בו הם פועלים דורש שתוף, חילופין של ידע, לצורך יצירת ידע חדש. לתמיכה בפעולה של רובד זה באה טכנולוגיית ה WEB, והמימוש מתמצה בפורטל הארגוני. כאן נעשה ה Sharing והחליפין האמיתיים. בדומה לנעשה ב פורטל הארגוני הראשון בבריאה, באר המים התנ"כית, שם התרחש כל ה Networking: בנות ישראל היא משלחות את העדרים לרעות, ובעודן שואבות מים היו מחליפות ביניהן את כל הידע החם ביותר. אחר כך, היו פורשות בחזרה לכפריהן וחוזר חלילה. רובד זה בארגון הוא למעשה הרובד התהליכי, המֵמד התהליכי במסע אל הארגון הלומד ומנהל הידע.

הרובד האסטרטגי
זה הרובד המוביל את כל המסע. על כן הוא גם הרובד בו באים לידי בצורה מקסימאלית המנהיגות, המובילות וכישורי עשיית ההחלטות אצל הקברניטים. עשייה החלטות מיטבית מתבססת על ידע. על כן נדרשת לקברניט תמונה שלמה, זמינה, עדכנית – המבוססת על ידע. לתמיכה בעשיית החלטות זו נדרשת תשתית תומכת מתאימה. דוגמא לטכנולוגיות התומכות בכך אפשר לראות כאן, זה תחום הנקרא גם Information Visualisation, ענף די חדש המתפתח בצעדי ענק בעולם התשתיות תומכות הידע והעוסק בייצוג הידע. כל הנתונים, פריטי המידע הנאגרים ברובד התפעולי וברובד הטקטי – אמורים להיות מובאים כקלט לרובד האסטרטגי. שם נוצרת תמונת הידע. זהו רובד התומך עשיית החלטות, ושם נדרשת עשיית החלטות המבוססת על ידע. תמונה אחת – שווה אלף מלים. זה נכון ושחוק. אבל – פה גם טמון הקושי הרב בניהול הידע והלמידה בארגון – תמונה אכן שווה אלף מלים, אבל – היא גם מחייבת עשייה, תרגום לפעולה. תמונה אינך משאירה אותך הקברניט אדיש, מתוך אחריות ומנהיגות, אתה חייב לעשות החלטה המבוססת על ידע. מפת הידע הנוצרת בפניך על המסך, היא ממרום הציפור, מנותקת מרגשות, מראה את העיקר מתוך הטפל ואת היער מבעד לעצים. והיא מחייבת אותך המנהל – לאחריות, מנהיגות ומובילות. זה הרובד התרבותי, המֵמד התרבותי במסע אל הארגון הלומד ומנהל הידע.

 

התרבות , מיוצגת על ידי הרובד האסטרטגי ונתמכת על ידי תשתיות המציגות תמונה ויזואלית, עוסק בה הקברניט בארגון. התהליכים מיוצגים על ידי הרובד התהליכי ונתמכים על ידי תשתיות המאפשרות סביבת רבים-רבים. עוסקים ברובד זה מנהלי הבינ יים בארגון. הכלים מיוצגים על ידי הרובד התפעולי ונתמכים על ידי מערכות 'רצפת ייצור' קלאסיות. עוסקים בהם דרגי השדה והקו. כל תשתית תומכת את המורכבות הנדרשת לרובד בו היא תומכת.

על פי המודל שהוצג כאן, ארגון המפעיל תשתיות תומכות ידע באופן שהצגתי, פועל בצורה מיטבית.

 

אך מה קורה כשארגונים פועלים על אסטרָטקטיקה או על פי טקטיטֶגיה?

על כך ברשימה נוספת בקרוב.

פורסם בקטגוריה תשתיות תומכות ידע. אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

4 תגובות בנושא ניהול ידע – על תשתיות ידע תומכות אסטרטגיה, טקטיקה ותפעול – פרק א'

  1. מאת יוסי‏:

    מנוסח יפה ו"מסדר את הראש". אם כי כמובן ביישום בפועל הייתי מוסיף כמה כלים לכל רמה.
    אני מסתובב כבר זמן מה באתר שלך ונדמה לי שעד עכשיו לא הגבתי – החלטתי שהגיע הזמן להגיד מילה טובה.
    אתר יסודי, מעניין ומעלה את השאלות העיקריות והראויות בנושא של ניהול ידע.

  2. מאת הראל‏:

    אני חושב שחלק הזה לקוח מאיזשוהו ראיון עם פרופ' יפני – מומחה לניהול ידע…

  3. פינגבאק: "…תעזרו לנו לספר את הסיפור.." | מסע, מסה ומשא - תצפית על ארגונים, ניהול וידע

  4. פינגבאק: ניהול (ידע) נכון – ע"פ 'מר ניהול-ידע' | מסע, מסה ומשא - תצפית על ארגונים, ניהול וידע

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *