הנה סיפור של מנהל על ניהול ועל ידע.
חיל האוויר בדרך החכמה – מיזם 'עץ הדעת'
המנהל הראשון, קצין בכיר ביותר בחיל האוויר, סקר את אסטרטגיית ניהול הידע בחיל. המתווה והמערך שהוצגו היו בהחלט מרשימים. חיל האויר.
מספר עקרונות יסוד הותוו: להקים תשתית תומכת כלל ארגונית שבאמצעותה לתת לכל אחד את מה שהוא צריך לצורך ביצוע תפקידו, להביא לכך שכל אחד לוקח אחריות קבועה ורצופה על מה שבתחום מומחיותו (כולל – להפיץ ולתעד את תחום מומחיותו, בעצמו), ללמוד מכך את התובנות והמשמעויות ולגזור מכך פעולות פרקטיות כדי להגביר את היעילות ואת האפקטיביות של הארגון לצורך מימוש מיטבי של מטרותיו.
לצורך כך החיל הקים מערך ארגוני מורכב מכל הדיסציפלינות הרלוונטיות המרכיבות את עולם התוכן של ניהול הידע: התרבות, תהליכי העבודה והתשתיות התומכות. צוותים העוסקים בפתוח התורה הייעודית לנושא בחיל, צוותים אחרים עוסקים בתכנון הטמעת התורה בארגון בדרך של פתוח ארגוני, טיפול במרכיבי התרבות הארגונית, ומערך טכנולוגי שלם העוסק בקליטת ובפתוח טכנולוגיות ותשתיות המאפשרות את מימוש כל המטרות שהוצגו לעיל: לשנע לכל אחד את מה שהוא צריך, לאפשר לכל אחד 'לקחת אחריות' על תחום מומחיותו ולבטא זאת בפועל. הכתבה בהמשך הופיעה לפני פחות משנה ב 'הארץ' והיא מתארת את התשתיות הטכנולוגיות התומכות את המהלך הארגוני.
מהלך ארגוני זה מקבל גיבוי בלתי מתפשר ממפקד חיל האוויר, באמירה ובמעשה. הקצין הבכיר שדיבר בכנס עומד בראש צוות ההיגוי לכל התכנית ועל ההנעה של התכנית מופקד ראש המיזם, טייס קרב. מנהל ידע נחוש, יזם ברוחו ובמעשיו, ובעל ראייה ארגונית ומקצועית רחבה, הנמנה על פורום מנהלי הידע בארגונים בישראל.
מה עושים שם?
בוחנים את תהליכי הליבה של הארגון, אחר כך מאתרים את צרכי הידע של הלקוחות או השותפים לתהליכים אלו, או את פערי הידע. בהמשך ממפים את תחומי הידע, מאתרים את המומחה או המומחים לתחומי הידע שאותרו ויוצרים סל שלם של פתרונות תפורים לצרכים אלו בדמות סביבת עבודה חדשה ומודרנית הכוללת תורה, תהליכי עבודה מעודכנים ומארג של אתרי אינטרה-נט כתשתית תומכת, באמצעותם החיל מנהל את תהליכי העבודה שלו: המומחים מביאים את הידע הנדרש לפעולה, והשותפים לתהליך מבצעים את תפקידם תוך הישענות על ידע זה. לפי מה ששמענו בכינוס המקצועי, קיימים כבר עשרות רבות של אתרים כאלו כתשתית פעילה ומניבה.
נתונים, מידע וידע
אחת הסיפורים המעניינים מפי אותו קצין בכיר נוגע לסוגייה של ההבדל או הגבולות בין נתונים לבין מידע לבין ידע. מבלי להיכנס לעומק ההבדלים (ויש הבדלים) הוצג הנושא דווקא דרך מערך הקשרים שבין מטה הארגון והתורה הנוצרת בו לבין השדה (הטייסת) והפעולה המתרחשת בו – ומחזור החיים בו שני רבדים אלו פועלים. המטה מייצר תורה, שיטות פעולה ומתודולוגיות. זה הידע. ידע זה נבנה על בסיס נתונים הנאספים מהמערכות התפעוליות, מניתוח לקחי עבר, ממידע המגיע ממקורות שונים בארגון. ידע זה מועבר מהמטה לשדה. שם, בשדה, מתייחסים אליו כנתוני בסיס לפעולה. מעשירים ומעבים נתונים אלו לפעולה מעשית. תוצאת פעולה זו, הדרך בה בוצעה, המשמעויות והתובנות הנגזרות ממנה והערכתן – זה הידע החדש הנוצר שם. ידע זה מוחזר אל המטה ושם מתקבל כנתוני בסיס לעדכון הידע או ליצירת ידע חדש, וחוזר חלילה.
מדובר בארגון הגדול בישראל והרציני ביותר – הדבר ניכר במרבית הפעילויות של חיל האויר.
צריך רק להפיץ את אנשיו לכל הארגונים, צבאיים ואזרחיים על מנת להפרות
שוב חיל האויר חושב שהוא הטוב ביותר…
יש לו הרבה מה ללמוד.
הצבא נטול יכולות אמיתיות לשיפור עצמו, הדבר נובע מהאופי הבינוני של האנשים המרכיבים אותו, מהאלימות ומכך שיכולת האבולוציה של האירגון לא קיימת. בכדי בכל זאת לייצר אווירה של התפתחות בוחרים האנשים בלשון חלקה, בסיסמאות ובפרויקטים נוצצים עם כותרות מרשימות. עלוב.
פינגבאק: ניהול ידע – מנהלים וסיפור-סיפורים | מסע, מסה ומשא - תצפית על ארגונים, ניהול וידע
פינגבאק: ניהול ידע – "מה הסיפור שלך?" | מסע, מסה ומשא - תצפית על ארגונים, ניהול וידע