'ראשית חוכמה – קנה חוכמה'
כמו שאמרו מזמן חכמנו, כתבתי כאן בעבר, שכמו בכל דבר בחיים ובמיוחד כשמנסים לקדם ערכים של למידה ושתוף, ראשית חוכמה – קנה חוכמה. בבסיס ניהול הידע עומד העיקרון של 'לא לייצר אותה תעלה פעמיים'. תכניות ניהול ידע רבות ומאמצי רבים מתוכננים בצורה שגויה או מתנהלים בחוסר אפקטיביות היות ואל המניעים אותם מתעקשים שלא ללמוד מהניסיון ולאמץ את מה שניתן לאמץ. חבל.
איך מקפלים חולצה?
אח…….ידע סמוי. איך מגיעים אליו? זו השאלה המנקרת במוחם של מנהלים ומנהלי ידע רבים. בדוגמה שאמצתי לנושא, רואים בסרט הדרכהאיך לקפל חולצה בשתי תנועות מהירות. למרות שההסבר מוצג בסרט וידאו, לאט, עדיין קשה מאוד ללמוד את זה. הידע – גלוי: רואים את הכול בסרט – ובכל זאת. זה מדגים את הקושי שבהשגה ובהגעה אל הידע הסמוי.
נ"י לא הולך בכוח, רק בנוח
"אם היה אפשר לשאוב את הידע של עובד הידע ולקטלג אותו במערכת מידע – זה היה מצוין". 'אם' – אבל רק 'אם'. ידע לא הולך בכוח – רק בנוח. וזה בדיוק הסינדרום השגוי של 'ידע זה כוח'. עובד הידע ישתף בידע שלו רק אם הארגון יכיר בידע שלו, יוקיר את הידע שלו ואותו עצמו ואף יתגמל אותו על כך. עובד הידע ישמח לשתף בידע שלו כי זה ביטוי למקצועיות ולמקצוענות שלו. אבל – בנוח, לא בכוח.
ניהול ידע – ניהול ולא ידע
עוד מיתוס שראוי להתייחס אליו בפקפוק הוא הדגש האמיתי במושג 'ניהול ידע'. במרבית הארגונים אין בעיה אם הידע, יש בעיה עם הניהול של הידע, עם ההנעה שלו בצנרת הארגונית, בניהול הזרימה וההזרמה, ובנטילת האחריות ללמוד וללמד. כל אלו נכנסים תחת הכותרת 'ניהול'. לכן הטיפול בנושא ניהול ידע צריך להתחיל בניהול, במנהלים.
מה מנהל הידע יודע?
שאלת מפתח. מנהל ידע אינו מנהל את הידע. הוא מנהל את ניהול הידע בארגון. הוא האחראי לכך שתהיה תכנית לניהול ידע ולמידה ארגונית, הוא אחראי להניע את התכנית, הוא אחראי להקים תשתיות תומכות ידע, הוא אחראי להביא את הארגון להיות ארגון לומד ומנהל ידע. מנהל ידע צריך לדעת 'מי יודע'. זה ידע שלא יסולא בפז.
חזית ועורף
(מעניין לעניין באותו העניין – ראו אחד למעלה).
ארגון הוא מערכת מורכבת של מקצוענים בעלי ידע. התוצר של הארגון הוא המוצר או השירות אותו מוכרים ללקוחות. הידע שהנוצר בארגון לייצורו של מוצר או שירות זה הוא 'של' בעלי הידע, של ה 'יודעים'. הם נמצאים ב 'חזית'. זה אומר ש 'ניהול הידע' נמצא ב 'עורף'. ניהול ידע תומך בתהליכים העסקיים המרכזיים ובעובדי הידע בארגון. ניהול הידע אינו העניין עצמו.
"מונית"
מה זה ידע? מונית. עובד הידע בארגון הזקוק לידע משול לנוסע היורד לרחוב ממשרדו ומרים אצבע ורוצה שתעצור על ידו מונית – מייד. לא מעניין אותו מאיפה המונית באה, לאן היא נוסעת, איך קוראים לנהג וכו'. זה נחמד, אבל לא העיקר. העיקר – להגיע לאן שצריך. כנ"ל לגבי ידע. ידע הוא ידע לפעולה. לא לאגירה, לא להצגה, לא לגאווה. לפעולה.
רשת ארגונית
כל ארגון הוא רשת. רשת של מקצוענים. הידע הוא כמו מים שזורמים ברשת, הידע הוא לא מה שנמצא בצמתים או במאגרים. צריך להבין את זה וצריך 'לזרום' עם הרשת. צריך לאפשר צנרת פתוחה, נקייה מעכבות ועיכובים, צריך לתכנן את הרשת נכון, לדאוג לתנועה, לעומסים, ללחצים ולכמויות. צריך לדאוג לזרימה, שתהיה זרימה, שהמים יהיו איכותיים, צלולים ובהירים. צריך לדאוג לשפע וגם לשפיעה. זה עיקר תפקידו של מנהל הידע.
למה קהילות נקהלות?
בארגונים רבים מציגים את מספר הקהילות (אתרים ופורומים באינטרה-נט) כמדד להצלחה או להטמעה של ניהול הידע בארגון. חשוב להבין למה קהילות נקהלות. קהילות נקהלות סביב צורך, סביב סוגייה הדורשת פתרון, סביב תהליך עסקי בו מעורבים מספר גורמים, סביב דיסציפלינה מקצועית בה הם חברים. מה שמעניין אותם זה לא האתר האינטרה-נטי. מה שמעניין אותם זה להיפגש, לדבר, ליצור ידע חדש. לשם כך לא חייבים אתרים ופורטלים. ועוד מילה: קהילה היא מושג מחייב. יש בין חבריה מחויבות הדדית וגם ערבות הדדית. ראוי לבדוק את הקהילות בארגונים על פי מדד זה.
אתרים אישיים בארגון
עוד בעניין 'ידע הולך בנוח ולא בכוח', מתבטא גם בארגונים המעודדים את עובדי הידע להקים אתרים אישיים באינטרה-נט הארגוני. אתר אישי הוא המקום הפרטי של עובד הידע בארגון. זה המקום בו הוא מפרסם את כל מה שהוא רוצה, מה שמעניין אותו, מה שמעסיק אותו, בקיצור את מה שהוא יודע – אבל מרצונו. רשת של אתרים אישיים בארגון, היא הרשת האמיתית של הידע. ראו Intel, IBM, Microsoft ועוד.
ניהול ידע או ניעול-ידע?
T-School ידע או תסכול ידע
ניהול ידע אינו הדרכה, כפי שהדבר ממוצב במספר ארגונים. ניהול ידע עוסק בלמידה – בה האחריות על הלומד ולא בהדרכה בה האחריות על המדריך. לכן, לקרוא להדרכה ניהול ידע, זה ליצור 'תסכול ידע' ול
שלום, כמומחית ידע ישננה הדילמה עד איזה רמה של פרטים לרדת. האם תהליכי העבודה חשובים או הסברים תיאורים בלבד מספיקים? מה עושים כאשר עומס הידע עלול לגרום למשתמש לא להכנס למערכת?
פינגבאק: "…תעזרו לנו לספר את הסיפור.." | מסע, מסה ומשא - תצפית על ארגונים, ניהול וידע